
حذف یک ستون در اکسل
گاهی لازم است یک ستون به کلی حذف شود . فرض کنید در تصویر زیر یک سری داده در اکسل وجود داغرد . می خواهیم ستون D را به کلی حذف کنیم تا دو ستون C و E در کنار یکدیگر قرار گیرند .
به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .
گاهی لازم است یک ستون به کلی حذف شود . فرض کنید در تصویر زیر یک سری داده در اکسل وجود داغرد . می خواهیم ستون D را به کلی حذف کنیم تا دو ستون C و E در کنار یکدیگر قرار گیرند .
به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .
اگر داده ای در یک سلول اشتباه باشد و نیاز به اصلاح آن داشته باشیم ، کافیست یک بار روی سلول مورد نظر کلیک کرده و سپس در نوار فرمول داده مورد نظر را اصلاح کنیم و در پایان کلید Enter را بفشاریم . فرض کنید در سلول A2 عبارت "بهای تمام شده " به اشتباه "بهای تمم شده" نوشته شده باشد .
برای اصلاح عبارت کافیست یکبار روی سلول A2 کلیک کرده تا متن درون سلول در نوار فرمول نمایش داده شود .
برای اینکه داده ها و اطلاعات درون یک سلول را پاک کنیم کافیست یکبار روی آن سلول کلیک کنید و سپس از روی کیبورد کلید Delete را فشار دهید . فرض کنید در سلول B5 عدد 50 نوشته شده است و میخواهید این عدد را پاک کنید . برای این کار کافیست روی سلول B5 کلیک کرده و کلید Delete را بفشارید
به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .
جابجا کردن یک سلول همانند کپی کردن آن است ، با این تفاوت که بجای انتخاب گزینه Copy در لیست راست کلیک ، گزینه Cut را انتخاب میکنیم . فرض کنید میخواهیم عبارت موجود در سلول A2 را به سلول C2 منتقل کنیم . برای این کار روی سلول A2 راست کلیک کرده و گزینه Cut را انتخاب میکنیم .
سپس روی سلول C2 راست کلیک کرده و گزینه Paste را انتخاب میکنیم
به ادامه مطلب مراجعه فرمائید
فرض کنید در سلول A1 عدد 1000 را داریم و می خواهیم در سلول B2 و D1 هم این عدد را داشته باشیم (عدد مذکور را در دو سلول دیگر کپی کنیم )
برای این کار روی سلول A1 راست کلیک کرده و از لیست باز شده گزینه Copy را انتخاب میکنیم .
سپس روی سلول B2 راست کلیک کرده و از لیست باز شده گزینه Paste را انتخاب میکنیم .
خواهیم دید که عدد مورد نظر در این سلول نمایش داده شده است .
به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .
در بالای کاربرگ و در کنار کادر نام ، کادری به نام نوار فرمول (Formula bar) وجود دارد .هر اطلاعاتی که در سلولس وجود داشته باشد ، با کلیک برآن سلول، در این کادر نمایش داده می شود .بطور مثال اگر در سلول A5 عدد 50000 نوشته شده باشد ، با کلیک بر سلول a5 در نوار فرمول این عدد نمایش داده می شود .
..به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .
وارد کردن اطلاعات و داده ها به سلول ها همانند نوشتن در نرم افزار ورد است . برای وارد کردن اطلاعات به سلول همانطور که قبلا گفته شد ، ابتدا باید سلول مورد نظر فعال گردد . پس از این کار کافیست با استفاده از کیبورد عبارت یا عدد مورد نظر را در سلول نوشت و در پایان در هر سلول برای خلتمه کار حتما باید روی گزینه Enter کلید کرد و یا کلید Enter را بفشاریم .در تصویر زیر گزینه Enter را در نوار فرمول مشاهده می کنیم .
به ادامه مطلب مراجعه فرمائید.
گاهی اوقات لازم است تغییراتی را روی چند سلول اعمال کرد. میتوان این کار را تک تک روی سلول های مد نظر انجام داد . ولی بهتر است برای کاهش میزان اشتباه و وصرف وقت ، این سلول ها را همزمان انتخاب کرد و تغییرات را روی همه آنها یکباره اعمال کرد . فرض کنید میخواهید سه سلول A1، B2، C3 را همزمان انتخاب کنید . برای این کار می توانید روی یکی از این سه سلول کلیک کرده و بعد کلید CTRL روی کیبورد را نگه دارید و سپس روی دو سلول دیگر با موس کلیک کرده و در پایان کلید CTRL را رها کنید .
همچنین میتوانید در کادر نام ،آدرس این سه سلول را نوشت و در بین آنها علامت ", " را قرار داد و در پایان کلید ENTER را فشرد .