حسابداری




  • 25 تیر 1400
    حسابداری اموال و اثاثیه

    حسابداری اموال و اثاثیه

    بصورت کلی در هر شرکتی یک سری دارایی هایی وجود دارد از قبیل ساختمان ،ماشین آلات ، تجهیزات ،وسایل نقیله ، زمین و اموال و اثاثه . این دارایی ها در ترازنامه تحت عنوان دارایی های جاری و غیر جاری دسته بندی و گزارش می شوند .
    اثاثه بیشتر به اقلامی مانند میز ، مبل ، کامپیوتر ، مانیتور ، ماشین دوخت و بصورت کلی هر وسیله ای که جهت استفاده روزمره پرسنل شرکت مورد استفاده قرار می گیرد و در صورت نبود آنها روال کار ها برهم می ریزد اطلاق می گردد . 
    در شرکت ها معمولا وسایلی که در هر اتاق و مورد استفاده هر فرد می باشد را یادداشت و برچسب شماره دار اموال به آن زده و به فرد تحویل داده می شود و در هنگام استعفا و یا اخراج فرد از شرکت این وسایل را از وی تحویل می گیرند .
    در شرکت های بزرگ معمولا از سیستم های اموال و انبار در کنار هم استفاده می شود و یک فرد به عنوان امین اموال مسئولیت طبقه بندی و سرشماری سالیانه انها را بر عهده دارد .

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

     

  • 24 تیر 1400
    ثبت حساب برگشت از فروش

    ثبت حساب برگشت از فروش

    تعریف : اگر پس از فروش کالا به هر دلیلی کل کالای فروش رفته و یا قسمتی از آن از طرف خریدار عودت شود ما ان را برگشت از فروش می نامیم .
    برگشت از فروش از نظر ماهیت بدهکار می باشد و در سمت راست ترازنامه قرار می گیرد .
    دلایل برگشت از فروش می تواند  معیوب بودن کالا ( از لحاظ فیزیکی ) و یا دفرمه شدن کالا هنگام ارسال پستی و نوع دیگر آن نیز که بیشتر در خرید های اینترنتی اتفاق می افتد همسان نبودن جنس فروخته شده با تبلیغات و عکس های  کالا باشد . البته بعضی از فروشگاه ها مهلت مرجوعی کالا را به مشتریان خود ارائه می دهند و هنگام مرجوعی کل مبلغ را به خریدار عودت می دهند . اما بعضی از شرکت ها پس از کسر مبلغی به عنوان خسارت الباقی مبلغ را به مشتری عودت می دهند .
    به هر دلیل پس از فروش  ، کالا برگشت بخورد ثبت های حسابداری آن چگونه می شود .
    اگر فروش نقدی باشد به اندازه مبلغ آن به فروشنده عودت داده می شود .

     

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

     

  • 23 تیر 1400
    دلیل طبقه بندی هزینه ها در حسابداری

    دلیل طبقه بندی هزینه ها در حسابداری

    در حسابداری هزینه ها را در سه گروه اصلی قرار داده و هرکدام را به زیر مجموعه های کوچکتری دسته بندی می کنند اما دلیل این دسته بندی چیست ؟
    از لحاظ ماهیت حساب ، هزینه ها هیچ فرقی با یکدیگر ندارند و در صورت سود و زیان قرار می گیرند و از فروش کسر می گردند و سود خالص به دست می آید اما دلیل دسته بندی هزینه ها این است که مدیران شرکت بتوانند هزینه ها را کنترل کرده و برای رشد شرکت برنامه ریزی کند برای مثال پس از ثبت هزینه ها توسط حسابدار آنها را از وی دریافت کرده و برای تجزیه و تحلیل آنها را بررسی می کند . یکی از راه های پیشرفت شرکت این است که جایی در شرکت که هزینه ها زیاد است را شناسایی و کنترل نماید . پس از شناسایی هزینه ها ، برنامه لازم برای آنهایی را که غیر ضروری می باشند را اتخاذ نماید . 

     

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

     

  • 22 تیر 1400
    ثبت حسابداری خرید و فروش اینترنتی

    ثبت حسابداری خرید و فروش اینترنتی

    در توضیح این نوع خرید فروش در ابتدا با ذکر مثال شرح می دهیم . فرض کنید شما کارخانه تولیدی کفش دارید  ، برای فروش بیشتر و موفق بجای فروش مستقیم توسط خودتان ، با سایت های فروش قرارداد بسته و در ازای فروش هر جفت کفش 20 درصد به آنها پورسانت می دهید . پس از آنکه فروش انجام شد و مشتری وجه را پرداخت نمود و ان شخص پورسانت خود را کسر نموده و مبلغ اصلی را به حساب شرکت واریز می نماید و کالا از انبار شرکت برای مشتری ارسال می شود .(توضیح اینکه این نوع فروش با نمایندگی تفاوت دارد ).

     

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

  • 21 تیر 1400
    نحوه ثبت کردن مساعده حقوق

    نحوه ثبت کردن مساعده حقوق

    در ابتدا به تعریف مساعده می پردازیم . مساعده حقوق مقدار یا بخشی از حقوق کارمند /کارگر است که قبل از اتمام برج به وی پرداخت می شود این مبلغ به صورت علی الحساب می باشد و در انتهای برج زمان پرداخت و تسویه حقوق از کارمند / کارگر کسر می گردد .

    میزان و تعداد دریافت مساعده  به قوانین شرکت بستگی دارد و ممکن است چند بار یا فقط یکبار در برج پرداخت شود . 
    نکته : میزان پرداخت وجه قاعدتا کمتر از میزان کل حقوق یک برج کارمند می باشد ولی در صورتی که آن میزان بیشتر از حقوق یکماه فرد باشد به آن مساعده نمی گویند و تحت عنوان وام در حسابداری لحاظ          می گردد .

     

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

  • 20 تیر 1400
    تفاوت پیش دریافت با پیش پرداخت

    تفاوت پیش دریافت با پیش پرداخت

    در ابتدا به تعریف پیش پرداخت می پردازیم . پیش پرداخت پولی است که ما پرداخت می کنیم تا در آینده کالا یا خدماتی را دریافت نماییم چون پول ما نزد یک شرکت دیگر است دارایی ما حساب می شود اما وجه آن نه در صدوق ، و نه در بانک ما قرار ندارد . این دارایی ممکن است به به دارایی یا هزینه تبدیل شود . برای مثال پیش خرید خودرو را در نظر بگیرید . شما مبلغی را به ایران خودرو پرداخت کرده اید تا در آینده خودرو را تحویل بگیرید (در این حالت دارایی ما به وسیله نقلیه تبدیل می شود ) و یا پیش پرداخت بیمه . برای توضیحات کامل پیش پرداخت هزینه به این پست مراجعه فرمائید .

     

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

     

  • 19 تیر 1400
    حساب پيش پرداخت هزينه ها

    حساب پيش پرداخت هزينه ها

    تعريف پيش پرداخت : در صورت کلي پيش پرداخت يعني وجهي که پرداخت مي شود تا درآينده کالا يا خدماتي را دريافت نماييم .براي مثال پيش پرداخت خريد دستگاه براي خط توليد .
    اما در مبحث هزينه ها بهترين مثال بيمه مسئوليت يا بيمه خودرو باشد بدين صورت که شما مبلغي را به شرکت بيمه آسيا بابت بيمه نامه مسئوليت کارفرما براي يکسال شمسي از تاريخ عقد قرارداد پرداخت مي کنيد اما در پايان دوره مالي بايد هر مقدار از بيمه که تمام شده است را به هزينه تبديل نماييد . براي مثال در اول خرداد ماه بيمه نامه اي به مدت يکسال و مبلغ 27 ميليون ريال با شرکت بيمه آسيا عقد مي کنيم .

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .

     

  • 18 تیر 1400
    بستانکار حساب بانکی در حسابداری

    بستانکار حساب بانکی در حسابداری

    در قاعده حسابداری دو حساب وجود دارد که اگر مانده انها صفر شود باعث رد دفاتر می شود و آن دو حساب یکی بانک و دیگری صندوق می باشد . این دو حساب هیچگاه نمی تواند منفی شود مگر در موارد خاص و برای کوتاه مدت .

    اگر گردش بانک زیاد باشد و تاخر و تقدم در ثبت حساب ها رعایت نشود ممکن است حساب بانک منفی شود برای مثال چکی در وجه یکی از مشتریان شرکت ثبت شده و به وی تحویل می شود و حسابدار همان لحظه ثبت پاسی چک را می زند اما چک بعد از دو روز به بانک برده  می شود و پاس می شود . ولی طی این دو روز که چک به بانک نرفته است حساب بانک در حسابداری مانده منفی دارد و این باید اصلاح شود .

     

    به ادامه مطلب مراجعه فرمائید .